0162 22 4010    064 906 5454   

Thaise massage nu wereldgoed

De traditionele Thaise massage is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.

‘Nuad Thai’ staat op de lijst van het zogenoemde immateriële erfgoed, waar veelal eeuwenoude tradities en praktijken van volken op staan. Door de massage aan deze lijst toe te voegen, zegt Unesco dat de traditie nog vele generaties behouden moet blijven. Unesco, onderdeel van de Verenigde Naties, heeft als missie om wereldwijd cultuur, onderwijs en wetenschap te bevorderen.

Ieder jaar worden er zaken toegevoegd aan de werelderfgoedlijsten. Dit jaar kwam het Unesco-comité bijeen in de Colombiaanse hoofdstad Bogota.

knie

De Thaise massage is berucht om haar fermheid. Er wordt geen olie gebruikt en massagetherapeuten zijn niet bang om voorarmen of knieën te gebruiken voor extra druk op het lichaam van de gemasseerde. Volgens Unesco stamt de praktijk uit een verleden waarin ieder dorp zijn eigen ‘genezer’ had, die de pijn kon wegnemen na een dag hard werken op het land.

Andere zaken die aan een werelderfgoedlijst zijn toegevoegd zijn onder andere alpinisme, de Brusselse Ommegang, Iers harpspel en de Byzantijnse, liturgische zang.

Credit: https://www.nd.nl/cultuur/cultuur/942547/thaise-massage-nu-werelderfgoed